«     »  

Опазване на пчелите

Няколко съвета за опазване на пчелите

    Британското правителство призова населението да използва пет прости и природосъобразни начина за опазване на опрашващите насекоми, предаде Франс прес. Към тях принадлежат пчелите, чиято популация намалява по цялата планета.


13.1.2015 г. 18:05:35


Мечките и пчелите

Мечките и пчелите


Новини/Статии/Съвети

Синдромът на празния кошер може да се дължи на слънчевите петна

Синдромът на празния кошер може да се дължи на слънчевите петна

Синдромът на празния кошер (Colony Collapse Disorder – CCD) се появява през 2006 год., когато пчелари и учени забелязват, че значително голям брой пчели напускат кошерите си и никога не се завръщат. Това масово изселване е имало сериозни последици за фермерите и производителите, които зависят от пчелите като опрашители.

Нито една причина не е идентифицирана като катализатор за това явление. По-скоро, е съставен дълъг списък с възможни фактори, включително: остатъци от пестициди, загуба на местообитания, паразити, болести, вируси, замърсяване. Една нова възможност, слънчевите петна, е описана в списание „Journal of Apiculture”.

Пчелите, подобно на птиците и делфините, използват магнитните полета, генерирани от Земята, за да установят местоположението си и да намерят своя кошер отново, след като приключат със събирането на прашец. Учените отдавна знаят за способността на пчелите да усещат електромагнитните полета (магниторецепция), но в изследването, ръководено от д-р Томас Ферари, за първи път се предполага, че колебанията на магнитното поле, причинени от активността на слънчевите петна, могат да засегнат насочващия инстинкт на пчелите. Тъй като най-засегнати са летящите пчели, които събират храна за колонията, тези загуби могат да бъдат катастрофални и да доведат колонията до гибел.

„За хората, влиянието на слънчевите петна върху магнитните полета и ефектът от това върху пчелите е трудна за разбиране концепция”, казва Норман Карик, научен директор на Международната научна асоциация по пчеларство. „Може би, бихме могли да оприличим това на хора, които разчитат на зрението си, когато са се загубили в мъглата и нямат никакви визуални ориентири, които да им помогнат да установят местоположението си”.

Ферари и неговият екип провели серия от експерименти, предизвиквайки различни колебания на магнитното поле, които разрушили навигационната способност на пчелите. Вероятността засегнатите пчели да се върнат в кошера била малка. Екипът открил връзка между документираните периоди на повишени нива на слънчевите бури, смущенията в магнитосферата и нарастващите загуби в пчелните колонии.

Синдромът на празния кошер не е нов проблем, и става все по-ясно, че много от загубите се дължат на редица взаимодействащи си елементи. Те включват вредители, болести, пестициди, наличие на храна. Този синдром може да има дори генетичен елемент. Загадката е, че понякога, без наличието на каквото и да било заболяване, без недостиг на храна и при здраво пило, пчелите така или иначе изчезват. В някои случаи, бдителните пчелари могат да възстановят останалите пчели в енергична колония, без да позволят на CCD да засегне другите кошери.

„Това интересно изследване хвърля светлина върху един любопитен аспект от биологията на пчелите”, казва Карик в едно изявление. „Това е не само част от историята на пчелните загуби, но и един аспект, който заслужава по-нататъшно проучване”.

 
31.12.2014 г. 15:14:16

Новини/Статии/Съвети

Съдят ЕК заради пестицидите

Нова петиция за спасяването на пчелите: Bayer и Syngenta съдят ЕК заради пестицидите

Нова петиция за спасяването на пчелите търси подкрепа, за да „каже“ на големите корпорации Bayer и Syngenta, които съдят ЕК заради забраната за прилагане на пестициди на база неоникотиноиди.
“Bayer заведе дело срещу Европейската комисия сискане да отмени забраната на пестицидите, които избиват милиони пчели по целия свят. Нужен бе огромен обществен натиск за спечелването на тази забрана забележителност само преди няколко месеца – не можем да седмим и да чакаме „големите пестициди“ да я съборят, докато пчелите изчезват“, гласи встъплението към петицията.

„Bayer и Syngenta, две от най-големите световни химически корпорации, твърдят, че забраната е „необоснована“ и „непропорционална“. Иома обаче ясни научни доказателства за това, че именно техните продукти стоят зад масовото измиране на пчелите, което поставя в риск цялата ни хранителна верига.“

Ако не действаме сега, пчелите ще продължат да измират. Не е страшно, че няма да има мед – страшното е, че пчелите отговарят за опрашването и тяхното изчезване означава глад по цялата Земя.

„Bayer и Syngenta! Откажете се от своите съдебни искове срещу ЕК“, гласи накратко посланието на петицията.

Който споделя разбиранията на авторите на петицията, може да даде своя глас тук.

Източник: http://www.greentech.bg

0 коментара

 
31.12.2014 г. 15:09:49

Новини/Статии/Съвети

Пчели атакуват полицията при унищожаване на парцел с канабис

Пчели атакуват полицията при унищожаване на парцел с канабис

Руски полицаи се срещнали с достоен противник, докато се опитвали да разчистят плантация от канабис. Те напуснали сцената с бягство, преследвани от десетки разгневени пчели. Въпреки това, служителите на реда показали кой се смее последен, когато се върнали със защитно оборудване, за да се отърват от плевелите.

Пчелите се намирали в кошери по средата на малък парцел с канабис, за който собственикът твърдял, че е диворастящ – недалеч от град Кострома, на около 350 км. северозападно от Москва. Полицаите били многократно ужилени, но никой не претърпял алергични реакции.

„Като част от операция, полицаите пристигнаха на мястото на инцидента, за да проверят дали са верни слуховете, че там се отглежда голямо количество канабис”, заявил полицейския служител Валери Векхов. „Когато стигнахме до мястото, където растеше канабиса, там имаше множество кошери. При опита ни да премахнем канабисовите растения, пчелите започнаха да ни атакуват агресивно. Трябваше да напуснем, за да се снабдим с предпазни средства”.

Имало около 500 растения канабис, растящи в близост, на височина до 2 метра, но собственикът бил категоричен, че не прави нещо незаконно. Когато го попитали защо не е унищожил растенията, той отговорил, че не е имал достатъчно време, тъй като бил зает с грижи по пчелите. Плантацията в крайна сметка била унищожена, а канабисът – конфискуван.

Сега, полицията се опитва да разбере, дали пчелите са били специално настанени в парцела с канабис, за да го пазят, в случай че някой се опита да го унищожи.

Отглеждането на канабис в Русия е незаконно и ако се установи, че собственикът на парцела умишлено е отглеждал растенията, може да получи до осем години затвор.

 
31.12.2014 г. 15:01:00

МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РАБОТНАТА ГРТУПА ПО ПЧЕЛАРСТВО В ЕП

Мария Габриел е председател на Работна група по пчеларство в ЕП

Мария Габриел е председател на Работна група по пчеларство в ЕП

Брюксел. Българският евродепутат Мария Габриел ще бъде председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие към Европейския парламент.

Това стана ясно, след като председателският съвет на Европейския парламент одобри списъка на интергрупите за периода 2014-2019 г. Председателите на всички политически групи гласуваха 29 интергрупи, които ще работят по време на мандата на Европейския парламент.

По инициатива на ръководителя на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП – Мария Габриел, за първи път в Европейския парламент ще има Работна група по пчеларство в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие”. Резултатът е израз на усилията на българския евродепутат за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики.

„Радвам се, че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор”, коментира Мария Габриел от ГЕРБ.

Интергрупите, известни още като смесени групи, представляват свързващото звено по определени въпроси между Европейския парламент, експертите от страните-членки и гражданското общество. Те спомагат за по-доброто разбиране на реалната ситуация, проблеми и потребности на определени целеви групи или сектори. Интергрупите са платформа, която дава по-голяма видимост на проблемите и допринася за тяхното решаване.

Източник: standartnews.com

0 коментара

 
31.12.2014 г. 14:51:29

В началото на януари започва приемът по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 г.

В началото на януари започва приемът по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 г


21.12.2013 г. 20:40:30


Новини/Статии/Съвети

Защо изчезват пчелите и пчеларите на България


30.11.2013 г. 10:30:25


Новини/Статии/Съвети

Обръщение към пчеларите

 

mihajlov1

До нас достигна обръщение от инж. Михаил Михайлов към председателите на пчеларски организации в България


30.11.2013 г. 10:27:45

«     »  

Общо 0 лв.
Общо 0 кг.

Произвеждам всички видове нови пчелни кошери. Цената е според избрания вид кошери, степента на тяхната окомплектовка и заявените количества – 54.00 – 87.00 лв. Подготвен съм да работя по Пчеларската програма на ДФ „Земеделие“. Издавам документи за дърводелската услуга.

Име: Георги Тодоров Тел: 0889350803 е-поща: branimiratodorova@abv.bg

60 кошера дадан блат с пчелни семейства (млади майки) в много добро състояние. 53 бр. 12 рамкови с по 2 магазина х 180 лв. бр. 7 бр. 10 рамкови смногокорпусен магазин х 140 лв. бр. Кошерите се продават заедно с: 350 бр. изградени магазинни рамки (дадан блат). 70 бр. Изградени многокорпусни рамки Газова пушалка Vita DM (сръбска) Бетонни блокчета на които са поставени кошерите гр. Русе, Христо Хаджихристов, 0888 788 906

Име: Христо Хаджихристов Тел: 0888 788 906 е-поща: hvr07@abv.bg

Продавам пчелни семейства ДБ 10 рамкови с 1 магазин 160 лв.може и само семействата

Име: Стойчо Стоев Тел: 0896833617 е-поща: zoo_market@mail.bg

Виж всички обяви!
Добави своята безплатна обява!