«     »  

ОТ 4 ЯНУАРИ 2022 ОТВАРЯ ПРИЕМА ПО НПП

На 4 януари Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отваря приема за 2022 г. по Националната програма по пчеларство (НПП), която действа в периода 2020 – 2022 г. За 2022 г. финансовият ресурс е 8 073 092.57 лева.

    Документи за финансовата 2022 година ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическо лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 17 януари 2022 г.

    Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020 – 2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и на място в областните дирекции на Фонда, както и в Централното управление на ДФЗ в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.

    Мерки Б, Г и Д от НПП 2020 – 2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

    За новия прием през 2022 г., с изменение на Наредбата от м. октомври 2021 г., се добавят нови видове инвентар, които стопаните могат да закупят. Пчеларите могат да кандидатстват и по Мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“. Досега мярката беше достъпна само за сдружения и организации.

    Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Г от Национална програма по пчеларство от 4 до 17 януари 2022 г. Отворена е и мярка Е дейност 3 „Мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие“. Документи по тези мерки ще се приемат в централно управление на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

     Приемът по мерките от НПП 2020 – 2022 г. се осъществява съгласно заповед на изпълнителния директор на институцията, публикувана на сайта на ДФЗ – РА.

    Ръководството на ДФ „Земеделие” уверява пчеларите, че след приключване на приема по НПП за 2022 г. в най-кратки срокове ще бъдат разгледани и одобрени заявленията на всички кандидати.

                    22 ноември 2021 г.                                  ДФ „Земеделие“ – РА
23.11.2021 г. 13:47:58

Опазване на пчелите

Няколко съвета за опазване на пчелите

    Британското правителство призова населението да използва пет прости и природосъобразни начина за опазване на опрашващите насекоми, предаде Франс прес. Към тях принадлежат пчелите, чиято популация намалява по цялата планета.


13.1.2015 г. 18:05:35


Мечките и пчелите

Мечките и пчелите


Новини/Статии/Съвети

Синдромът на празния кошер може да се дължи на слънчевите петна

Синдромът на празния кошер може да се дължи на слънчевите петна

Синдромът на празния кошер (Colony Collapse Disorder – CCD) се появява през 2006 год., когато пчелари и учени забелязват, че значително голям брой пчели напускат кошерите си и никога не се завръщат. Това масово изселване е имало сериозни последици за фермерите и производителите, които зависят от пчелите като опрашители.

Нито една причина не е идентифицирана като катализатор за това явление. По-скоро, е съставен дълъг списък с възможни фактори, включително: остатъци от пестициди, загуба на местообитания, паразити, болести, вируси, замърсяване. Една нова възможност, слънчевите петна, е описана в списание „Journal of Apiculture”.

Пчелите, подобно на птиците и делфините, използват магнитните полета, генерирани от Земята, за да установят местоположението си и да намерят своя кошер отново, след като приключат със събирането на прашец. Учените отдавна знаят за способността на пчелите да усещат електромагнитните полета (магниторецепция), но в изследването, ръководено от д-р Томас Ферари, за първи път се предполага, че колебанията на магнитното поле, причинени от активността на слънчевите петна, могат да засегнат насочващия инстинкт на пчелите. Тъй като най-засегнати са летящите пчели, които събират храна за колонията, тези загуби могат да бъдат катастрофални и да доведат колонията до гибел.

„За хората, влиянието на слънчевите петна върху магнитните полета и ефектът от това върху пчелите е трудна за разбиране концепция”, казва Норман Карик, научен директор на Международната научна асоциация по пчеларство. „Може би, бихме могли да оприличим това на хора, които разчитат на зрението си, когато са се загубили в мъглата и нямат никакви визуални ориентири, които да им помогнат да установят местоположението си”.

Ферари и неговият екип провели серия от експерименти, предизвиквайки различни колебания на магнитното поле, които разрушили навигационната способност на пчелите. Вероятността засегнатите пчели да се върнат в кошера била малка. Екипът открил връзка между документираните периоди на повишени нива на слънчевите бури, смущенията в магнитосферата и нарастващите загуби в пчелните колонии.

Синдромът на празния кошер не е нов проблем, и става все по-ясно, че много от загубите се дължат на редица взаимодействащи си елементи. Те включват вредители, болести, пестициди, наличие на храна. Този синдром може да има дори генетичен елемент. Загадката е, че понякога, без наличието на каквото и да било заболяване, без недостиг на храна и при здраво пило, пчелите така или иначе изчезват. В някои случаи, бдителните пчелари могат да възстановят останалите пчели в енергична колония, без да позволят на CCD да засегне другите кошери.

„Това интересно изследване хвърля светлина върху един любопитен аспект от биологията на пчелите”, казва Карик в едно изявление. „Това е не само част от историята на пчелните загуби, но и един аспект, който заслужава по-нататъшно проучване”.

 
31.12.2014 г. 15:14:16

Новини/Статии/Съвети

Съдят ЕК заради пестицидите

Нова петиция за спасяването на пчелите: Bayer и Syngenta съдят ЕК заради пестицидите

Нова петиция за спасяването на пчелите търси подкрепа, за да „каже“ на големите корпорации Bayer и Syngenta, които съдят ЕК заради забраната за прилагане на пестициди на база неоникотиноиди.
“Bayer заведе дело срещу Европейската комисия сискане да отмени забраната на пестицидите, които избиват милиони пчели по целия свят. Нужен бе огромен обществен натиск за спечелването на тази забрана забележителност само преди няколко месеца – не можем да седмим и да чакаме „големите пестициди“ да я съборят, докато пчелите изчезват“, гласи встъплението към петицията.

„Bayer и Syngenta, две от най-големите световни химически корпорации, твърдят, че забраната е „необоснована“ и „непропорционална“. Иома обаче ясни научни доказателства за това, че именно техните продукти стоят зад масовото измиране на пчелите, което поставя в риск цялата ни хранителна верига.“

Ако не действаме сега, пчелите ще продължат да измират. Не е страшно, че няма да има мед – страшното е, че пчелите отговарят за опрашването и тяхното изчезване означава глад по цялата Земя.

„Bayer и Syngenta! Откажете се от своите съдебни искове срещу ЕК“, гласи накратко посланието на петицията.

Който споделя разбиранията на авторите на петицията, може да даде своя глас тук.

Източник: http://www.greentech.bg

0 коментара

 
31.12.2014 г. 15:09:49

Новини/Статии/Съвети

Пчели атакуват полицията при унищожаване на парцел с канабис

Пчели атакуват полицията при унищожаване на парцел с канабис

Руски полицаи се срещнали с достоен противник, докато се опитвали да разчистят плантация от канабис. Те напуснали сцената с бягство, преследвани от десетки разгневени пчели. Въпреки това, служителите на реда показали кой се смее последен, когато се върнали със защитно оборудване, за да се отърват от плевелите.

Пчелите се намирали в кошери по средата на малък парцел с канабис, за който собственикът твърдял, че е диворастящ – недалеч от град Кострома, на около 350 км. северозападно от Москва. Полицаите били многократно ужилени, но никой не претърпял алергични реакции.

„Като част от операция, полицаите пристигнаха на мястото на инцидента, за да проверят дали са верни слуховете, че там се отглежда голямо количество канабис”, заявил полицейския служител Валери Векхов. „Когато стигнахме до мястото, където растеше канабиса, там имаше множество кошери. При опита ни да премахнем канабисовите растения, пчелите започнаха да ни атакуват агресивно. Трябваше да напуснем, за да се снабдим с предпазни средства”.

Имало около 500 растения канабис, растящи в близост, на височина до 2 метра, но собственикът бил категоричен, че не прави нещо незаконно. Когато го попитали защо не е унищожил растенията, той отговорил, че не е имал достатъчно време, тъй като бил зает с грижи по пчелите. Плантацията в крайна сметка била унищожена, а канабисът – конфискуван.

Сега, полицията се опитва да разбере, дали пчелите са били специално настанени в парцела с канабис, за да го пазят, в случай че някой се опита да го унищожи.

Отглеждането на канабис в Русия е незаконно и ако се установи, че собственикът на парцела умишлено е отглеждал растенията, може да получи до осем години затвор.

 
31.12.2014 г. 15:01:00

МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РАБОТНАТА ГРТУПА ПО ПЧЕЛАРСТВО В ЕП

Мария Габриел е председател на Работна група по пчеларство в ЕП

Мария Габриел е председател на Работна група по пчеларство в ЕП

Брюксел. Българският евродепутат Мария Габриел ще бъде председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие към Европейския парламент.

Това стана ясно, след като председателският съвет на Европейския парламент одобри списъка на интергрупите за периода 2014-2019 г. Председателите на всички политически групи гласуваха 29 интергрупи, които ще работят по време на мандата на Европейския парламент.

По инициатива на ръководителя на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП – Мария Габриел, за първи път в Европейския парламент ще има Работна група по пчеларство в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие”. Резултатът е израз на усилията на българския евродепутат за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики.

„Радвам се, че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор”, коментира Мария Габриел от ГЕРБ.

Интергрупите, известни още като смесени групи, представляват свързващото звено по определени въпроси между Европейския парламент, експертите от страните-членки и гражданското общество. Те спомагат за по-доброто разбиране на реалната ситуация, проблеми и потребности на определени целеви групи или сектори. Интергрупите са платформа, която дава по-голяма видимост на проблемите и допринася за тяхното решаване.

Източник: standartnews.com

0 коментара

 
31.12.2014 г. 14:51:29

В началото на януари започва приемът по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 г.

В началото на януари започва приемът по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 г


21.12.2013 г. 20:40:30


Новини/Статии/Съвети

Защо изчезват пчелите и пчеларите на България


30.11.2013 г. 10:30:25

«     »  

Общо 0 лв.
Общо 0 кг.

Произвеждам всички видове нови пчелни кошери. Цената е според избрания вид кошери, степента на тяхната окомплектовка и заявените количества – 70.00 – 115.00 лв. Подготвен съм да работя по Пчеларската програма на ДФ „Земеделие“. Издавам документи за дърводелската услуга.

Име: Георги Тодоров Тел: 0889350803 е-поща: branimiratodorova@abv.bg

Продавам пчелни майки - сезон 2021. Изпращам с куриер в цялата страна. Цена 22 лв. тел.: 0882 422905

Име: beekeeper Тел: 0882 422 905 е-поща: zulusia@abv.bg

Продавам пчелни кошери ДМ ,град Шумен 200 лв за брой за повече информация тел: 0878322811

Име: атанас димов Тел: 0878322811 е-поща: vsink@abv.bg

Виж всички обяви!
Добави своята безплатна обява!